suck nr 2....

Hos små barn är den nedre delen av ryggmärgen, conus, belägen i nivå med tredje och fjärde ländryggkotan (L3-L4). Då barnet tillväxer följer ryggmärgen med för att inta sitt slutliga läge i nivå med första och andra ländryggkotan (L1-L2). Conus är förbunden med ryggändslutet, sacrum, via en bindvävssträng – filum terminale. Vid normal tillväxt kommer denna sträng att tänjas ut. Ibland tillåts dock inte denna normala tillväxt och förskjutning av ryggmärgen, oftast beroende på oeftergivlig filum eller att ryggmärgen sitter fasthäftad mot omgivande hjärnhinnor vilket kan uppstå som en sen komplikation till olika tillstånd i spinalkanalen, till exempel ryggmärgsbråck.

Med tiden kan en fjättrad ryggmärg ge symtom i form av tilltagande bensvaghet, gång- och balanssvårigheter samt känselstörning i benen. Funktionen i armarna är inte påverkad då denna sitter högre upp i ryggmärgen.

Diagnosen ställs med magnetröntgen av ryggen (MR). Hos barn brukar man kirurgiskt försöka lösa fjättringen för att befrämja en normal tillväxt. Många patienter med fjättrad ryggmärg har skolios – krökt ryggrad.

Kommentera här: